(12-11-2019) El Diumenge, 17 de novembre de 2019: III Jornada mundial dels pobres: “L’Esperança dels pobres mai no es frustarà”

1)La Jornada Mundial dels Pobres “2019”:

Per tercer any consecutiu, respsonem a la convocatoria del Papa Francesc: la III Jornada Mundial dels Pobres i que es commemora arreu del món el diumenge 17 de novembre.

La idea d’impulsar aquesta Jornada va néixer el 13 de novembre de 2016, coincidint amb el tancament de l’Any de la Misericòrdia i quan a la Basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a les persones marginades. De manera espontània, en finalitzar l’homilia, Francesc va expressar el seu desig que “voldria que avui fos la «Jornada dels pobres»”.

Aquesta celebració, que se celebra cada any i a tota l’Església universal  l’últim diumenge de durant l’any, previ a la festa de Crist Rei, és una ocasió idònia per posar en relleu el protagonisme dels més pobres a la vida de les comunitats.

El lema amb el que es convoca aquesta III Jornada mundial  és “L’Esperança dels pobres mai no es frustarà“, lema pensat des del Salm 9: “No es veura defraudada l’Esperança dels pobres” (Sl 9,19). Paraules que, com assenyala el Papa Francesc en el seu missatge per a la jornada, “es presenten amb una actualitat increïble, expressen una veritat profunda que la fe aconsegueix imprimir sobretot en el cor dels més pobres: retornar l’esperança perduda a causa de la injustícia, el sofriment i la precarietat de la vida”.

2)Pensem-hi des del Missatge del papa Francesc:

El Papa Francesc acaba el seu Missatge per a la “Jornada 2019” subratllantEl Senyor no abandona aquell qui el cerca i els qui l’invoquen; «no oblida mai el clam de l’indefens» (Sl 9,13), perquè les seves oïdes estan atentes a la seva veu. L’esperança del pobre desafia les diferents situacions de mort, perquè ell se sap estimat particularment per Déu, i així aconsegueix vèncer el sofriment i l’exclusió. La seva condició de pobresa no li treu la dignitat que ha rebut del Creador; viu amb la certesa que Déu mateix la hi restituirà plenament, perquè ell no és indiferent a la sort dels seus fills més dèbils, al contrari, s’adona dels seus afanys i dolors i els agafa amb les seves mans, i a ells els concedeix força i valor (cf. Sl 10,14). L’esperança del pobre es consolida amb la certesa de ser acollit pel Senyor, de trobar en ell la justícia veritable, de ser enfortit en el seu cor per a continuar estimant (cf. Sl 10,17).

La condició que es posa als deixebles del Senyor Jesús, per a ser evangelitzadors coherents, és sembrar signes tangibles d’esperança. A totes les comunitats cristianes i a tots aquells que senten la necessitat de portar esperança i consol als pobres, demano que es comprometin perquè aquesta Jornada Mundial pugui reforçar en molts la voluntat de col·laborar activament perquè ningú no se senti privat de proximitat i solidaritat. Que ens acompanyin les paraules del profeta que anuncia un futur diferent: «A vosaltres que reverencieu el meu nom, brillarà el sol de la salvació, i els seus raigs us guariran» (Ml 3,20)”.

 3)Des de les nostres Parròquies (La Prioral de Sant Pere Apòstol  i La Puríssima Sang), a l’Arxiprestat de Reus:

Les nostres Parròquies avancem, amb les altres de l’Arxiprestat i comunitats de Religiosos i Religioses, Església, compromesa amb els reptes de la pobresa. “Als ulls del món no sembla raonable pensar que la pobresa i la indigència puguin tenir una força salvadora; però és allò que ensenya l’Apòstol quan diu: «No n’hi ha gaires de savis a la manera d’aquest món ni gaires d’influents o de bona família. Ben al contrari, Déu ha escollit els insensats d’aquest món per confondre els savis; i ha escollit els febles d’aquest món per confondre els forts. Déu ha escollit gent que no compta, els menyspreats d’aquest món; ha escollit els qui no són res per anul·lar els qui són alguna cosa. Així ningú no es pot gloriar davant de Déu» (1Co 1,26-29)” (Del Missatge del Papa Francesc).

4)Ens en fan memòria permanentment els serveis i entitats  que, prop nostre, són espai profètic, serveis i entitats amb gruix d’Evangeli que interpel.la, on la Fe viscuda fa dels gestos paraula profètica, i del voluntariat una ajuda per comprendre situacions molt complexes i difícils (Ac 8, 26-40). Els religiosos i religioses, des de l’experiència comunitària que els caracteritza i, cada comunitat fidel al carisma que li és propi aporta el que de la seva presència s’espera, fidels com són a la seva vocació, fent de la seva presència un do:

Caritas: Les caritas parroquials (a la Prioral de Sant Pere i La Puríssima Sang), coordinades, amb la resta de Caritas, a les Parròquies de l’Arxiprestat, per Caritas Interparroquial de Reus: “resposta al missatge de l’evangeli, que ens ensenya que els últims (els descartats, en expressió del Papa Francesc, al Missatge per a la II Jornada Mundial -2018-) són els primers i que la dignitat de la persona és inviolable”.

Accés a la web de Caritas Diocesana de Tarragona

La Fundació de Sant Vicenç de Paül, concretant el Carisma de Sant Vicenç en la Caritat a través de l’acolliment i subvenint a les necessitats dels més pobres.

Per comprndre què hi ha darrera d’aquest servei cal conèixer el “carisma vicencià”, accedim a aquesta reflexió. Ens ajudarà.

La Fundació Mn.Frederic Bara i Cortiella: un servei d’atenció socioeducativa en temps de lleure, acollint i atenent infants i adolescents entre 3 i 18 anys, amb dificultats d’aprenentatge, escassos recursos socioeconòmics o amb estructures familiars carencials mitjançant diferents projectes . proporciona un espai de convivència, atenció individualitzada i en grup, derivació i integració a recursos normalitzats de la comunitat, coordinada amb altres serveis.

Aquesta fundació està formada per una junta de patrons i gestionada per la companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül (Ampliem el coneixement que tenim del “carisma vicencià“).

La Fundació Mare de Déu de Misericòrdia, “Casa de Misericòrdia”: Una llar que atén i acull a persones amb risc d’exclusió social promoguda a l’Arxiprestat de Reus i pel mateix Arxiprestat, gestioanda per les Germanes de la Consolació. El que s’intenta és afavorir a  que el germà i/o la germana que hi és reprenguin de nou la capacitat de gestionar-se.

La Fundació Pont i Gol: Una proposta de l’Església, a l’Arxiprestat de Reus, acollint i acompanyant a infants, adolescents i joves, dones i immigrantsmancats de possibilitats i recursos. La fidelitat a l’Evangeli mou a qui hi és i s’hi dedica.

Al tremp exemplar dels laics i laiques des dels primers dies de la Fundació, cal valorar la presència i el seguiment de les religioses “Filles de la caritat, Vedruna”, de la Comunitat de Reus -al Barri Montserrat-, i les “Filles de Sant Josep”, també comunitat de Reus -al Barri Sant Josep Obrer-.

Cal subratllar també:

  1. les accions de les Fundacions pròpies de les Congregacions religioses que, amb el carisma que els és propi responen a projectes que es proposen en cada ammbit on són (els Col.legis, p.e).
  2. La aprticipació activa que es proposa des de les Delegacions diocesanes en el que els hi és propi (Mans Unides: Campanya contra la Fam, la Delegació diocesana de Missions: Domund, Infància Missionera, etc.).
  3. El projecte d’inspiració cristiana: Cooperativa “LLars familiars, habitatge sostenible i just”, projecte del que Mn. Josep Moreno, Rector de la Parròquia de Sant Bernat Calvó, n’és promotor i amb la finalitat de facilitar l’accés a la vivenda a les famílies que tenen dificultat per accedir, en solitari, al mercat de lloguer).

Recursos per ampliar aquesta informació:

Text Complet del Missatge del Papa Francesc

Carta dominical de l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, el Diumenge XXXIII de durant l’any: Jornada Mundial dels Pobres: “El pobre mai no serà oblidat”

Es pot ampliar aquesta informació, a la web de l’Arquebisbat de Tarragona

III Jornada mundial dels pobres: El Papa Francesc dina amb 1500 germans “convidats”