Site icon Sant Pere Apòstol, prioral, i La Puríssima Sang

(03-06-2020) El mes de juny, un itinerari per viure’l des del diàleg “fe i dia a dia”:

7 de juny: La Santíssima Trinitat:Vot de Poble a la Santíssima Trinitat”:

A Reus celebrem el vot de poble a la Santíssima Trinitat, com a protecció i guarda de la ciutat. El diumenge de la Santíssima Trinitat, que sempre cau el diumenge després de Pentecosta, al Santuari de la Mare de Déu de  Misericòrdia, a les 10:15,  hi ha el rés del Rosari i, a les 11:00, la celebració de la Missa

Referent històric:

Des del segle XVII es celebrava una festa en honor a la Mare de Déu de Misericòrdia, al voltant de la Pasqua de Pentecosta. Però des de 1843, una de les festes importants al Santuari és la que es celebra el dia de la Santíssima Trinitat (finals de maig, començaments de juny), per tal de complir amb el “Vot de Poble” que es feu en agraïment per la fi del bombardeig sobre la ciutat de Reus, efectuat pel general Zurbano a causa del pronunciament, a la ciutat, del general Prim. El poble pregava per intercessió a la Mare de Déu de Misericòrdia que s’acabessin les bombes. El final del bombardeig va succeir un 11 de juny de 1843, dia de la Santíssima Trinitat. La imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia era a la Prioral, on “casi feya plorà lo veure que devan nostra Senyora de Misericòrdia y cremavan tans ciris, y va durà una temporada que tot eran novenas, rosaris, oficis, de las promatensas que la gen avian fet, pues se atribuí a miracla de nostra Senyora, lo pugué aplacà la ira de Sorbano (Zurbano)”. Dues dones reusenques van tenir un protagonisme destacat en la resolució d’aquells fets: La religiosa Lluïsa Estivill, superiora del convent que atenia els malalts i ferits a l’hospital i la seva novícia Maria Rosa Molas que més tard seria la fundadora de les Germanes de la Consolació i canonitzada per Joan Pau II. Les dues van creuar les línies del setge a la ciutat de les tropes enemigues, i van facilitar l’acord de la fi dels bombardejos, pactant amb el mateix Zurbano:

“El que vam sentir i aprendre, / el que els pares ens van contar,/ no ho amagarem als nostres fills, / i ells ho contaran als qui vindran: són les gestes glorioses del Senyor,/ el seu poder i els seus prodigis./ Ell va fer un pacte amb el poble de Jacob, / donà una llei als fills d’Israel./  Ell va manar als nostres pares / que tot això ho ensenyessin als seus fills, / perquè ho coneguessin els qui vindran / i els fills que naixeran després. / Que s’alcin, doncs, i ho contin als seus fills” (Salm 78, 3-6)

12 de juny: Santa Maria Rosa Molas

Capella/Baptisteri, a la Prioral, on s’hi celebrà el Bateig de Santa Maria Rosa Molas

La vida de Santa Maria Rosa Molas és una paraula de consolació. Els seus contemporanis afirmen que «en el món sembla que estava únicament per a consol de tots». Aquesta va ser i aquesta segueix sent la seva missió en l’Església: Fer-se transparència de la Misericòrdia del Pare i mostrar a la humanitat els camins de la Consolació de Déu.

Aquests camins que Santa Maria Rosa va recórrer, parteixen en ella de la trobada amb Déu en Crist, descobert en una profunda contemplació del seu misteri, viscut en una serena experiència de creu”

14 de juny: Solemnitat del Corpus Christi

El segon diumenge després de Pentecosta celebrem a tota l’Església Universal la Solemnitat del Cos i la Sang de Crist, conegut també amb el nom de Corpus Christi. El diumenge a les 18:30h, a la Prioral, es celebra per a tota la ciutat l’Eucaristia i després la processó (aquest any i per la situación que vivim, a porta tancada i amb l’aforament que ens sigui permés).

19 de juny: El Sagrat Cor de Jesús

La devoció al Sagrat Cor de Jesús ens fa bé, fa ue l’amor cap a Déu es manifesti en l’amor efectiu i clar també cap als germans, cap a tots sense excepció, a imatge de Jesús, el Crist.

La paraula devoció voll dir “dedicar-se”, lliurar-se a la persona estimada. Devoció, doncs al Cor de Jesús és lliurar-se, apropar-se a Jesús mateix que manifesta el seu amor per nosaltres i ens mostra el seu cor com a símbol d’aquest amor, acostar-se a Jesús de forma eficaç, clara i conscient en la nostra vida a la terra és una cosa gran, feliç, meravellós.

Se’ns convida i anima a aquesta proximitat a Jesús, coneixent-lo més i millor, la qual cosa és enviament cap a la pràctica de la caritat i l’amor als altres.

24 de juny: Naixement de Sant Joan Baptista

29 de juny: Sant Pere, Patró de la Ciutat de Reus

Vigília, dia 28 de juny: Pregària de Completes de Sant Pere

El dia 28 de juny, vigília de sant Pere, la nostra ciutat es diposa a celebrar la memòria del sant Patró. Els tocs de campanes anuncien la proximitat de la Festa. La vigília de sant Pere, a les 21:15h, a la Prioral comença la Pregària de Completes de sant Pere. S’inicia la celebració amb l’entrada dels mossens cap a l’altar. El diaca, adscrit a la Prioral s’encarregarà d’agafar les tres claus que obren l’urna on hi ha el sant patró. Aquestes tres claus al llarg de l’any estan guardades pel Prior, la comunitat de Preveres i l’Alcalde de la ciutat. Tenint totes les claus puja cap a l’urna que s’ubica al mig del presbiteri i obre aquesta urna que durant tot un any ha restat tancada. De dins treu el Bust-reliquiari de sant Pere de l’any 1696 i l’ubica al pedestal preparat per a l’ocasió. I tot seguit, s’inicia la pregària de Completes, aquest any presidides per Mn.Victor Mosquera, prevere, vicari de la Prioral i de la Puríssima Sang, i rector de la Parròquia d’Alcover i les comunitats parroquials annexes. Aquesta pregària està formada per l’himne de Sant Pere, tres salms, una lectura, l’homilia, la pregària universal, el Pare nostre i l’oració final, acabant cantant el goigs a lloança del sant Patró. A l’acabar hi ha venerar del Bust-reliquiari, aquest any en veneració personal i en silenci.

El dia 29 de juny: Solemnitat de Sant Pere

El dia 29 de juny, l’església de la Prioral de sant Pere resta oberta per a la pregària, devoció, veneració del Bust-reliquiari del sant Patró. A les 10h i 12:30h, hi ha la celebració de l’Eucaristia i a la tarda a les 18:30h hi ha la missa major, presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas i Barnosell, i concelebrada pels preveres de la ciutat. Després de la celebració i a l’interior de la Prioral es venerarà Sant Pere, introduint el Relicari a l’urna fins l’any següent.

Exit mobile version