(09-09-2019) Mn. Ramon Martí Olesti va morir el 8 de setembre: El Naixement de la Mare de Déu

Avui, 9 de setembre de 2019, s’ha celebrat l’Eucaristia en sufragi de Mn.Ramon Martí Olesti, a l’Parròquia de Sant Pere Apòstol, Prioral, de Reus, s’hi ha llegit la I Carta als de Tessalònica 4, 13-18 i proclamat l’Evangeli, el fragment de Joan 11, 17-27.

Ha presidit l’Eucaristia Mn.Joaquim Fortuny, Vicari General de l’Arquebisbat, amb preveres i diaques, assistint-hi religiosos i religioses, i fidels de totes les edats aplegats en acció de gràcies a Déu:

“Bon amic i prevere, Ramon. La teva amistat oberta, el teu bon humor, els tindrem sempre presents. Que el teu exemple ens ajudi a tots nosaltres a posar la vida sencera al servei dels germans.

Tenies molts amics, te’ls havies guanyat: A La Salle, a Les Borges del Camp i a Cambrils, també a Castellvell del Camp, Almoster, Maspujols o al mateix Aleixar, a Reus, en diferents parròquies i a MEiGSJ (¡com se’n parla, encara avui! del teu bon servei des dels Agrupaments). Preguem per tots ells, que el dol de la teva absència sigui estímul per intensificar el sentit de comunió que ens demana l’Evangeli envers els germans i sobretot amb els que ens han precedit cap al Regne.

21 anys de malaltia són molts anys. El teu sacrifici, la teva ofrena al Senyor. Ho sabies acceptar amb serenor i esperança. Que aprenguem tots plegats a fer ofrena de la nostra vida al Pare, acceptant humilment la seva voluntat en tots els esdeveniments de la nostra vida, dolços o aspres.

El teu objectiu: L’anunci Fidel de la Bona Nova, tal com ens demana Jesucrist. Que aprenguem a posar foc en el cor de les persones perquè,  curulles del do de l’Esperit,  esdevinguin anunciadores del Regne.

Per totes les persones que has aconsellat, per totes amb qui has celebrat el sagrament de la reconciliació o les que has animat a seguir l’Evangeli. Que el teu servei doni fruits abundants de vida eterna.

El nostre germà Ramon tenia esperit crític. Veia, tant en el món com en l’Església, moltes mancances i deficiències que caldria omplir d’una manera o altra. Aquest món no ens plau, tingueu pietat de nosaltres, Senyor, i del nostre món. Que avanci per senders de justícia, de llibertat i d’amor.

El nostre germà Ramon somniava una església més dinàmica, més compromesa, més encarnada en la realitat del nostre món. Que els seus somnis es vagin convertint en realitat en el cor de l’Església i que, aquesta, sigui present en el nostre món amb una actitud cada vegada més fraterna i transformadora.

Per tots els mossens que han vingut  a acomiadar a Mn.Ramon, per tots els amics i familiars. Ramon, et trobarem a faltar. Pregarem per tu. Ompliu-nos Senyor del vostre Esperit, perquè, sadolls de la seva presencia, esdevinguem arreu testimonis de pau, de bondat i de misericòrdia.

 (Pregàries escrites per Mn.Ricard Cabre, d’on s’han extret les llegides a la Missa)

Perfil aquest, el del testimoni de Mn.Ramon, al que Mn.Joaquim Fortuny s’ha referit al comentar l’Evangeli, en l’homilia, encoratjant a viure intensament i a fons l’escolta de la Paraula feta pregària i vida.

En les paraules de comiat, Mn.Fortuny ha compartit com el Sr.Arquebisbe, tot i no poder assistir per raons pastorals i del seu servei a les exèquies de Mn.Ramon, en la pregària, ens acompanya i hi és ben present.

Mn.Ramon va morir el dia que celebràvem la Festa de a Nativitat de la Mare de Déu: “Mare de Déu del Camí” a Cambrils i a les Borges “Mare de Déu de la Riera”, dues referències que ara acompanyen a Mn.Ramon, com l’han acompanyat en el dia a dia:

La Mare de Déu fou “Estel de l’alba riallera”, per qui en les nits del dia a dia i en les nits dels vint i un anys de la malaltia la sabia “Mitjancera de Crist nostre Senyor”:

“Estel de l’alba riallera / que ens encisa amb la claror, / Mare de Déu de la Riera / sigueu nostra Mitjancera / davant de Crist nostre Senyor”

(Goigs a la Mare de Déu de la Riera, Les Borges del Camp)

En tempestes, de tot tipus, el “mariner ansiós”, de nom Ramon Martí,  hi trobà calma:

“Quan en mar tempestuós / en greu perill de sa vida / per la bonança sospira / el mariner ansiós, / si tal Iris veu eixir, / la borrasca està calmada”

(Goigs a la Mare de Déu del Camí, Cambrils)

 Vuit de setembre de 2019, Festa de la Nativitat de la Mare de Déu:

 “Mare nostra, dolç refugi / i consell del pecador: / Verge de Misericòrdia, / mireu-nos amb ulls d’amor

(Goigs a la Mare de Déu de Misericòrdia, Reus)

 

Acabant la celebració, a l’Aleixar, on va néixer: Mn.Ramon Martí i Olesti, reposa en Pau.

 

Ens pot ajudar si completem aquesta informació sobre el servei de Mn.Ramon a l’Arquebisbat: Aquí