(2-11-2019) Vam acollir les Reliquies de Santa Bernardette, a Reus/ en el seu intinerari a l’Arquebisbat de Tarragona

El 2 de novembre, a l’església de la Puríssima Sang, Arxiprestat de Reus, vam acollir en pregària i reflexió des de la senzillesa del silenci, el Missatge de Lourdes: Es coneix com  “Missatge de Lourdes”: els gestos i paraules que van intercanviar la Mare de Déu i Bernardette, a la Gruta de Massabielle, durant les 18 Aparicions, del 11 de febrer al 16 de juliol de 1858. Un molt bon i encertat suport a la pregària, en la commemoració de tots els fidels difunts.

10:00 h.:  Acolliment, compartint l’experiència viscuda per Santa Bernardette, en pregària comunitària, manifestat per l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de Lourdes (de la Parròquia de la Puíssima Sang) que ho va organitzar, també per qui representava l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, de l’Arquebisbat (que ens  va proposar d’acollir la Reliquia) i la R.C.de la Puríssima Sang que va facilitrar acollint-ho a l’església. Una Trobada entranyable en un espai on es venera habitualment  la Mare de Déu de Lourdes.

Els Grups de catequsi de les Parròquies, participant-hi

L’Eucaristia, a les 12:00, fou expressió de com la Mare de Déu ens cohesiona en la comunió i com la cohesió genera família i porta pau. El Sant Crist de la Sang, acollint la Mare a “casa seva”, a la peregrina incansable “des de Lourdes a Reus”, Immaculada Concepció i Misericòrdia, encoratjant a viure l’Evangeli i a donar-ne testimoni des de la pobresa (no hem d’oblidar-ho!): Bernardette Sobirous, Santa Bernardette! o l’Isabel Besora, a casa nostra. A l’Eucaristia, preveres de l’Arxiprestat i diaca, els dos seminaristes de l’Arquebisbat que són a les parròquies de l’Arxiprestat, i la nombrosa assistència, assemblea activa, fins hi tot fent actiu el silenci, expressava com n’és de viva la pregària amb la Mare de Déu, a l’Arxiprestat de Reus. Hi van ser els responsables del Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia-Reus-: La Junta amb el Capellà del Santuari  i les Cambreres.

Puntualment, a les 13:00 i acompanyats per Mn.Rafel Serra, pregar amb el Rosari va ajudar a comprndre que en el diàleg amb la Mare de Déu i trobem una “lliçó de vida per saber-nos prop de Jesús i viure la presència de Déu.

Entre les 17:00 i les 18:00, també en pregària, que va acompanyar Mn.Robert Otaba, diaca adscrit a la Parròquia de la Puríssima Sang va donar-se per acabada l’experiència. L’endemà, i ben d’hora, la Reliquia de Santa Bernardette va seguir el seu peregrinatge, ara fins a Sant Cugat (Bisbat de Terrassa).

Dues paraules del Relicari: “Des 2017, per iniciativa del bisbe de Tarbes i Lourdes Mons. Nicolàs Brouwet, les relíquies de Santa Bernardette viatgen des del Santuari de la Mare de Déu de Lourdes a les diferents diòcesis de França que desitgin rebre-les per a la seva veneració. Per a això, es va encarregar un nou reliquiari que s’identifiqués completament amb l’estil de Lourdes. La peça, d’estil neogòtic -igual que la basílica- i de 70 cm d’alt, es va treballar, tant en el seu disseny com en la seva execució, perquè reflectís la humilitat, la fe i la pietat de Santa Bernardette Soubirous.

La forma de campanar respon a una raó simbòlica. Els campanars són llocs visibles (o sabem prou bé a Reus per com s’estima i es valora el Campanar de La Prioral) des dels que, mitjançant el so de les campanes, es dóna testimoni de la presència de Déu en els temples i es convoca als fidels per al culte.

De fet, quan el sultà de l’Imperi Otomà Solimà el magnífic (1495-1566) va envair Jerusalem, el primer que va fer va ser destruir els campanars, per fer callar així la veu de Déu. El campanar és també, en aquest cas, imatge del missatge de la Verge a Santa Bernardette, que des Lourdes s’ha anat propagant per tot el món.

A la porta principal pot apreciar-se l’esmalt de la Verge, i en la part posterior, el d’una aparició a Santa Bernardette. Es tracta de dos esmalts realitzats sobre placa de coure còncava treballats amb la tècnica del “esmalt pintat”. Les imatges dels esmalts s’inspiren en les pròpies vidrieres de la Basílica de la Immaculada Concepció. En els angles de les cantonades del reliquiari hi trobem quatre esmalts en els quals predomina el to blau, representant Europa, combinat amb tons verds, grocs, vermells i negres, que evoquen simbòlicament els altres quatre continents i, per tant, la universalitat del missatge de Lourdes. Així, els pelegrins de tots els punts de la terra es troben representats.

A la part superior podem trobar dos detalls: d’una banda, la Santa Creu, i l’altra, la Corona de la Verge. També trobem en la peça diverses inscripcions, escollides expressament pel rector del santuari:

Je suis l’Immaculée Conception (Jo Sóc la Immaculada Concepció)

Salus Infirmorum (Salut dels malalts)

Refugium peccatorum (Refugi dels pecadors)

Il suffit d’aimer (que resumeix el pensament de Bernardette)

El relicari es va beneir el dijous 30 de maig de 2017 durant la missa internacional a la basílica de Sant Pius X i es va dur en processó a la Gruta de Massabiell”.

Mare de Déu, venerada a Reus, Mare de Déu de Misericòrdia, ajudeu-nos a mantenir viu l’Esperit de l’Evangeli. La Mare de Déu fa el seu camí i ens apropa al seu Fill (Jn 2,1-12), per això li hem volgut dirigir una mirada d’amor i afecte i volem seguir fent-ho, sent testimonis de l’Evangeli (I Pe 3,15).

 

Es pot ampliar:

A la Web del Santuari de Lourdes

Itinerari de la Reliquia a l’Arquebisbat de Tarragona