(26 de gener de 2022) “La Formació dels laics i laiques, un repte pastoral important” (I)

 

Del Consell Pastoral Diocesà  i per al curs 2021-2022 se’ns va urgir “La formació de laics i laiques, un repte important:

Seguint la crida del papa Francesc a la conversió pastoral a través d’un procés de sinodalitat, l’Església de Tarragona s’ha posat en aquesta dinàmica sinodal mitjançant el Consell Pastoral Diocesà (CPD).

La Comissió per al creixement i la vivència de la fe va proposar al Consell les següents cinc prioritats, de les quals en sortirà una per a treballar el proper curs 2021-2022:

  1. Formació dels laics: donar un nou impuls a l’Institut Superior de Ciències Religioses «Sant Fructuós», per tal que, sense perdre la seva funció d’institut, esdevingui també una escola de formació, més enllà dels estudis teologals, que integri formació en sociologia, psicologia, art… al servei dels cristians de les parròquies.
  2. Sinodalitat: aprofitar les sinergies i la coordinació, unificar les propostes de formació o activitats dels diferents àmbits.
  3. Experiència: aprofitar els àmbits/espais (escoles, esplais) que són un àmbit d’acompanyament pastoral. Plantejar-hi formació per a fer-hi present l’espiritualitat i el creixement en la fe pròpia.
  4. Testimoniatge: servir-nos del patrimoni cultural de l’arxidiòcesi per a vincular-nos amb el passat i reconèixer la nostra història.
  5. Acollida: trobar espais d’acollida i acompanyament, formant els laics per a fer acollida(Mn. Albert Fortuny / Coordinador de l’àmbit del creixement i de la vivència de la fe del CPD).

Les Parròquies de Sant Pere Apòstol -Prioral i la Puríssima Sang, fent nostres les propostes de l’Arxiprestat, “coordinant-nos-hi”,  ho hem concretat en propostes, en tant que ens ha estat possible.

Plau subratllar l’itinerari ofert per la formació humana, espiritual, intel.lectual i pastoral dels laics:

a) Curs sobre l’Exhortació apostòlica “Amoris laetitiae” en dues convocatòries (Reus, 27 d’octubre al 2 de febrer, i Tarragona, 9 de febrer a l’11 de maig). Convoquen: L’Institut Superior de Ciències Religioses «Sant Fructuós»amb la col·laboració de la Delegació diocesana per als laics i la família i l’arxiprestat de Reus.

b) Curs per l’acompanyament i la formació en el compromís laical i també per assumir responsabilitats en el servei a l’Església: Curs per al dinamisme parroquial (Reus, 9 de febrer a 30 de març):

9 de febrer: El primer anunci, a càrrec de Mn. Antoni Pérez de Mendiguren

16 de febrer: Per una catequesi renovada, a càrrec de Mn. Joan Àguila

23 de febrer: De la Religiositat popular a l’Espiritualitat, a càrrec de Mn. Joan Brulles

9 de març: Creure el Credo, a càrrec de Mn. Rafael Serra

16 de març: L’acolliment, a càrrec de Margarita Torrente

23 de març: L’acompanyament espiritual, a càrrec de la Gna. Consol Ferrús

30 de març: L’opció pels pobres a través de Càritas, a càrrec de Jordina Sirolla

Com es pot veure el marc idoni per concretar referències en el treball pastoral, sigui en el voluntariat, en els serveis parroquials i/o arxiprestals (Caritas, Catequesi, Litúrgia, etc.) o bé formació per viure-ho i compartir-ho, presents activament en la societat. Per tal de participar-hi, cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon 609 101 722 o bé al telèfon 606 315 522. Les inscripcions es tancaran el proper dia 3 de febrer i l’aportació per tal de realitzar el curs és de 20€. Des de les nostres Parròquies, ho aconsellem per tal de poder formar-nos en una visió global en el “cop de mà” a l’evangelització.

Al ser presencial, urgeix saber qui s’hi inscriu. Animem-nos!

c) Al seu moment el Recés d’Advent i el, previst, de Quaresma, a més d’altres recursos, a les parròquies i a l’Arxiprestat.

d) Es convoca “ampliat” el Consell Parroquial Pastoral, els segons dilluns de cada mes, a les 20:00 i a l’Església de la Pma.Sang. Ampliat perquè pugui incorporar-s’hi qui ho desitgi i avanaçar en l’itinerari sinodal..

També, dues sessions, per tal d’ajudar al treball de la fase diocesana del Sínode 2021-2023 que porta per tema «Per a una Església sinodal: comunió, par­ticipació i missió»:

a) Conferència “Sínode, per ser Església viva”, de la Dra.Cristina Inogés. Convoca l’Arxiprestat de Reus (a la Parròquia de Sant Joan). Dia 28 de gener, a les 20:00 h.

b) Trobada diocesana per tal de vetllar i cuidar la dinàmica del Sinode 2021-2021, en la fase diocesana. Hi ajudarà, també, la Dra. Cristina Inogés. El dissabte, dia 29 de gener, de les 10.30 a les 13.00 h.

El Sr.Arquebisbe, Mons. Joan Planellas, ens diu: “Ben segur que ara pot ser l’hora o el moment oportú per incidir en algunes actituds pastorals que ens poden ajudar en el nostre avui eclesial.Atents als signes i als canvis de la societat i del món, volem entrellucar algunes perspectives o pautes de futur per a la missió de la nostra Església i, en definitiva, per a la mateixa fe cristiana(Exhortació pastoral “L’ESPERIT FA JOVE L’ESGLÉSIA”; 2020; pàg.7)