24 d’abril de 2022, més o menys les 21:30, sortint de la Prioral… / ¿Que fan avui? ¡hi ha moltes persones!: Un Concert del Cor Ciutat de Reus, CONCERT SOLIDARI, a benefici de la Casa de Misericòrdia. / ¿la CASA DE MISERICÒRDIA?,…. Parlem-ne:
Any 1992: a l’Arxiprestat de Reus s’impulsà la CASA FAMILIAR “MARE DE DÉU DE MISERICÒRDIA“. Celebrant el IV Centenari de l’Aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia, l’Assemblea de Cristians de Reus va proposar-se crear “una casa d’acollida per a les persones més necessitades”: Era l’any 1992, que a l’Arxiprestat de Reus s’impulsà la CASA FAMILIAR “MARE DE DÉU DE MISERICÒRDIA”.
Des de les Parròquies de Sant Pere Apòstol -Prioral- i la Puríssima Sang, valorem i agraïm a qui l’any 1992, de ple en el IV centenari de l’aparició de la Mare de Déu a Isabel Besora, en l’Assemblea de cristians i cristianes de l’Arxiprestat de Reus va proposar la “creació d’una CASA DE MISERICÒRDIA, QUE ES POSARIA ADISPOSICÓ D’UNA CONCREGACIÓ RELIGIOSA especialitzada en el camp de la pobresa i la marginació i que pal·liés els dèficits fruit de la injustícia que la nostra societat genera” i, passant el temps, gràcies als que ho han fet possible des del servei i la gestió: Voluntariat, també a les persones i les famílies que han aportat recursos, i a les institucions, i fundacions o associacions -el camí ja comença a ser llarg!…. i el suport és molt considerable-. Pels anys de servei, als Germans Franciscans de la Creu Blanca ( fins al 20218) i les Germanes de la Consolació (a partir del 2018) i, evidentement gràcies a Déu pel que suposen per a tot plegat qui fa de la Casa de Misericòrdia la CASA on viure i conviure, CASA SEVA.
L’edifici, al carrer de l’Hospital, és l’antiga casa que es coneix com el lloc on va néixer Isabel Besora, “la pastoreta” a la que se li va aparèixer la Mare de Déu, invocada per alliberar a la ciutat de l’epidèmia de la pesta a l’any 1592.
Aquest carrer rep el nom per l’antic Hospital que compaginava les tasques sanitàries amb les d’acolliment de pobres i desvalguts.
El 6 de gener de l’any 1841 Mª Rosa Molas, nascuda a Reus, inicia la seva vida consagrada com a religiosa de la caritat, en aquest hospital. L’any 1849 és destinada a Jesús (Tortosa), per fer-se càrrec de la Casa de Misericòrdia. A l’any 1857 funda la Congregació de les Germanes de la Consolació.
Per aquí van passar la superiora de l’hospital, sor Lluïsa Estivill i sor Mª Rosa Molas tot creuant les línies del setge a la ciutat de les tropes de Zurbano que bombardejava Reus. Les dos religioses van facilitar l’acord de la fi dels bombardejos, era l’11 de juny de 1843. Fet que es recorda tots els anys a Reus fent memòria i renovant el “vot de poble” en agraïment a la Mare de Déu de Misericòrdia.
El carrer de l’hospital situat en el bell mig de la ciutat, -en el cor de Reus-, carrer que tantes vegades va trepitjar santa Maria Rosa Molas, forma part de les arrels històriques i carismàtiques de les Germanes de la Consolació.
“La casa de Misericòrdia, avui acull a homes i dones sense llar en situació d’exclusió social, vinculades en molts casos a l’atur de llarga durada, amb manca de vincles familiars, absència de recursos econòmics, etc.
Per portar a terme aquest treball, estem en coordinació amb la xarxa social de la ciutat de Reus.
Us espai on se’ns recorda “viure personalment amb cristiana senzillesa i fer present de manera habitual l’opció pels pobres en la nostra vida, tot superant la por als conflictes que puguin sorgir en defensar-los davant els poders establerts” (Concili Provincial Tarraconense; 1995, 86,b), talment com Jesús, que posa al centre de la seva vida el menjar i el pa (Mc6, 30-44) i diu que el destí de cadascú es juga compartint amb el famolenc (Mt 25, 34-40): La Casa “Mare de Déu de Misericòrdia” és doncs profecia del Regne de Déu.
“Ens urgeix la Caritat del Crist” (2Co 5,14).
“La Casa de Misericòrdia (i les altres propostes que se’ns fan a l’Arxiprestat: Caritas, La Fundació Mn.Frederic Barà, les Conferències de Sant Vicenç de Paúl, la Fundació Pont i Gol, etc.) ens ajuden a descobrir on es necessita l’amor i a actuar en conseqüència, a comprometre’ns com a comunitat cristiana, amb programació, previsió, voluntariat, col.laborant amb institucions semblants i amb les administracions públiques. La caritat cristiana que intentem viure, no vol actuar per altres objectius que no siguin estimar les persones amb un amor gratuït, promoure el seu creixement i desenvolupament, i aconseguir una societat més solidària i inclusiva, que es guiï per la justícia” (Reflexió a partir del Full dominical d’Urgell; Nadal, 2018)
Siguem-hi! És necessari que ho fem nostre!
Per ampliar-ho:
Web de la Casa de Misericòrdia
Entrevista a la Gna.Directora de la Casa de Misericòrdia, Gna.Teresa Maria Masdéu, al Full dominical de l’Arquebisbat de Tarragona, 17 d’abril de 2022.