[02-04-2020] , a les Parròquies Prioral de Sant Pere i La Puríssima Sang (Arxiprestat de Reus)/ Dissetè dia: ”VISITES ESPIRITUALS A LA MARE DE DÉU”

Dissetè dia:  “Invoquem Maria, venerada com “La Mare de Déu del Carme, de Baix a Mar”, a Torredembarra (Arxiprestat del Tarragonès Llevant)

Es venera a la parròquia de Sant Joan de Clarà, a Baix a Mar de Torredembarra. És una parròquia nova del nostre temps oberta a la plaça i al mar. Els fidels, el dia de la Mare de Déu, la bressolen pel mar amb joia i amb cants. És estimada. Mn. Lluís Bosch, un sacerdot venerable ja traspassat, en va fer uns goigs plens d’amor. La Mare de Déu del Carme és venerada a totes les parròquies marineres de l’arxidiòcesi. Amb raó s’invoca: Estrella de la mar. El mar pel qual ens va arribar l’Evangeli, la costa de Tir i Sidó que els ulls del Senyor van contemplar i el mar, també, de tantes guerres i en el qual han mort i moren tants emigrants i refugiats. Ara les seves onades arriben a països que pateixen el mal del coronavirus. Que arribin onades de solidaritat entre ells.

Meditació (Lc 1,51-53).

La pandèmia ho ha aturat tot. És un fenomen global. Una gran part de les societats del món avui viu confinada. És un fenomen altament seriós i fa preveure que res serà com abans, tant en el món com en l’Església. Teològicament la vivència de l’epidèmia serà qualificada com «un signe del temps» (sense cap idea de càstig o mil·lenarista). A través d’un esdeveniment històric, aquesta vegada en l’ordre de la naturalesa, Déu ens vol dir alguna cosa, Cal estar atents, discernir i convertir-nos.

La humanitat ha après que «el que pot passar a uns pot passar a tots» i, de fet, ha estat així. Cal rellegir la Laudato sí’ del papa Francesc per comprendre que l’home està integrat en la naturalesa i de cap manera és amo d’aquesta, el virus ens ha somogut fent-nos descobrir la fragilitat de la vida. L’ecologia integral, ensenya el Papa, fa veure que malmetre i degradar el planeta implica l’empobriment d’una multitud de pobles i de persones. És una veritable denúncia profètica.

El virus maligne ens ha castigat, certament, però també nosaltres hem fet mal a la naturalesa, l’hàbitat que Déu va donar a la humanitat, explotant-la sense aturador ni pietat només per avidesa d’uns quants i per adorar al déu mercat. També amb això hem empobrit moltes parts de la terra. Hem d’escoltar el crit de la terra, també dels pobres!

Ens lamentem de la pandèmia i amb raó, però no planyem que hem deixat morir criatures al mar, com tampoc hem deplorat que mils i mils de persones morin de fam i pateixin desnutrició i malaltia. I moltes coses per l’estil.

Tant de bo escoltéssim la veu de Déu, diu el salm! Tant de bo aprenguéssim a descobrir l’essencial i desprendre’ns del que és superflu. Tant de bo aprenguessin a ser més generosos per ajudar-nos i optéssim per un ordre mundial més just. Tant de bo tornéssim a Déu creador i Senyor de totes les coses, fonament de la dignitat humana, que porta la imatge i la semblança de Déu. Que no hàgim de lamentar, després de la pandèmia, que els rics siguin encara més rics i els pobres encara més pobres. I que ningú no s’enriqueixi d’aquesta situació dramàtica.

Maria en el cant del Magnificat exerceix la profecia: derroca els poderosos del soli i exalça els humils, els humils de la terra. Ella en el seu Magnificat és profetessa dels pobres.

Intenció de pregària.  

Pels més pobres del món que no poden confinar-se enlloc perquè no tenen sostre, d’una manera molt viva pels habitants de l’Índia que van errants per les carreteres; també pels camps de refugiats a tot el món, que siguin alliberats de la pandèmia que seria un mal més gran a la seva situació,

V/ Mare de Déu del Carme, de Baixa a Mar, de Torredembarra  R/Pregueu per nosaltres.

Fem ara un silenci, habitat per la pregària interior i diguem el Pare nostre, l’Ave Maria, i el Glòria. S’afegeix la pregària del Papa Francesc:

Pregària del Papa Francesc:

Oh Maria, Vós resplendiu sempre en el nostre camí com a signe de salvació i d’esperança. Nosaltres ens encomanem a Vós, Salut dels malalts, que prop de la Creu vau ser associada al dolor de Jesús mantenint ferma la vostra fe.

Vós, Salvació de tots els pobles, sabeu de què tenim necessitat, i estem segurs que proveireu, perquè, com a Canà de Galilea, pugui retornar l’alegria i la festa després d’aquest moment de prova.

Ajudeu-nos, Mare del Diví Amor, a conformar-nos a la voluntat del Pare i a fer el que ens dirà Jesús, que ha pres sobre seu els nostres sofriments i ha carregat els nostres dolors per conduir-nos, a través de la Creu, a l’alegria de la Resurrecció.

i es clou amb aquest verset:

Sota el vostre mantell ens emparem, Santa Mare de Déu; escolteu les nostres pregàries  en tota necessitat i aparteu-nos sempre dels perills, Verge, gloriosa i beneïda.

Amén”.

Poden ampliar-ho:

Accés, a la Web de l’Arquebisbat per completar aquesta motivació i seguir la pregària completa. Es pot ampliar: Dissetè dia:  “Invoquem Maria, venerada com “La Mare de Déu del Carme, de Baix a Mar”, a Torredembarra (Arxiprestat del Tarragonès Llevant)

Es pot accedir a totes les invocacions que aquests dies us oferim.

“L’arxidiòcesi de Tarragona és profundament mariana”La Mare de Déu en la festa de la seva Nativitat, Patrona principal de l’Arxidiòcesi de Tarragona