[11-05-2020] Cinquanta-sisè dia: ”VISITES ESPIRITUALS A LA MARE DE DÉU”

De la web de l’Arquebisbat de Tarragona

Cinquanta-sisè dia: Invoquem Santa Maria a La Prioral de Sant Pere, de Reus, en el Misteri de la seva Dormició

A la Prioral de Reus hi ha una Dormició de la Mare de Déu. És una de les imatges, al meu entendre, més precioses de la imatgeria religiosa de Reus. La policromia és bellíssima. Cal mirar-la detalladament. Hi ha tots els colors, com una cascada. Fa pensar en el fons marí il·luminat pel sol. Res és comparable amb el rostre de Maria, és la serenitat pura. Realment és una dormició: un tancar els ulls en un instant imperceptible per obrir-los a la llum de la resurrecció. El rostre insinua un somriure dolcíssim, del qual només els creients endevinen el secret.

El retaule major de la Prioral de sant Pere -Reus-, d’estil renaixentista, una de les obres més emblemàtiques dels segles xvi i xvii realitzades a Catalunya.

Les mans (oh mans que van sostenir el Verb de Déu!) són delicades, però també de dona forta, avesada al treball. Realment és la Immaculada Concepció de Maria, la que no podia conèixer la corrupció del sepulcre, que ha estat assumpta –acomplerta la seva vida terrenal– en cos i ànima al cel.

La imatge –no he mirat la documentació– deu ser del final del s. XVI (de les poques peces salvades de la Prioral abans de l’horror del 36).

Aquestes imatges el dia de l’Assumpció eren posades a l’altar major, amb el ciri pasqual, i rebien l’ofrena de les flors i de l’encens. L’Assumpció és una festa ecumènica, celebrada universalment per les Santes Esglésies. Als pobles de Catalunya hi havia el costum de posar alfàbrega al voltant de la imatge de la Dormició de Maria, ella que és com un hort amarat d’aigua, de nit d’estiu. És l’aigua de la gràcia.

A la Prioral de Reus es venera també la Mare de Déu de la Cort, que mira, davant per davant, de la capella del Sagrament. També en altre temps, a la capella dels Dolors, que dona a la plaça del Castell, on santa Maria Rosa Molas hi pregava de jove. També a la Prioral des de l’any 1592 hi ha encesa sempre la candela votada a la Mare de Déu de Misericòrdia, com a signe d’una pregària permanent.

Dels oracles del profeta Sofonies

Fotografia cedida per J. L.

Crida de goig, ciutat de Sió! Clameu ben fort, gent d’Israel!
Alegra’t i celebra-ho de tot cor,
Jerusalem!
El Senyor ha revocat
la teva condemna,
ha allunyat els teus enemics.
El Senyor, rei d’Israel, és dintre teu:
mai més no hauràs de témer cap mal (So 3,14-15).

Meditació

Nota:

Vaig ser pregat que allargués les Visites Espirituals fins a la Pentecosta per tal que Maria ens acompanyi en la desescalada i en el retorn a la normalitat. Ben de grat obeeixo, ja que no s’han esgotat les invocacions marianes de l’Arxidiòcesi. En la meditació comentaré, a manera de breu catequesi, aquesta setmana l’avemaria. Recordem que estem en el Mes de Maria, ple del goig de la Pasqua.

Déu vos salve, Maria.

Ningú pot recordar el temps en què no sabia l’avemaria, la sabem des de sempre. De petits vàrem modular la veu per a dir-la, fins i tot a modular-la per a dir-la amb els altres. Ens és entranyablement familiar. La pregària comença amb la salutació de l’àngel: «Déu vos salve, Maria». En l’original grec diu: «Alegra’t, Maria».

Fotografia cedida per MJA

És Déu mateix que la saludava per boca de l’àngel. Calia que Maria s’omplís d’alegria, no per a ella només, sinó per a nosaltres. De fet, l’àngel no calia que cerqués massa per trobar la noia de Natzaret, l’única «plena de gràcia».

Les paraules de l’àngel a Maria són les primeres paraules de Déu en la Nova Aliança, abans que el Verb s’encarnés. Les paraules: Χαίρε, κεχαριτωμένη. Alegra’t, plena de gràcia (Lc 1,28) obren el Nou Testament. Aquí comença la gran teodramàtica, com una gran obertura. És un bell i delicat començament. La vida de Jesús comença amb aquesta salutació a la noia de Natzaret. Amb la salutació de l’àngel a Maria comença la nostra salvació.

La saludava Déu, però, de fet, la saludava el cel i la terra. La saludava tota la humanitat des d’Adam, una humanitat necessitada de salvació; la saludava tot Israel, des d’Abraham fins a Joan Baptista, perquè finalment la promesa de Déu es compliria. Representa tot el poble de l’antiga aliança, i s’acompleixen en ella les paraules del profeta Sofonies. Ella és la filla de Sió, que exulta de goig per la presència del Senyor en ella.

La saludaven els pobres de totes les generacions, ella en serà la mare. La saludava tota l’Església tant la del cel com la de la terra. L’avemaria representa com una mena de respir de la humanitat i també un sospir vers el Cel.

Quan comencem l’avemaria, per saludar a la benaurada Verge,  hem de ser conscients que les primeres paraules són angèliques, divines, per això, són tan dolces i netes. Són les paraules més pures que mai puguem pronunciar, revestides de la bellesa divina.

Que Maria sigui saludada a tots els llocs de l’arquebisbat on ella és venerada i que intercedeixi per tots els qui sofreixen en aquest temps de pandèmia, aquí i  a tot el món.

Intenció de pregària

Pels qui són als hospitals per causa del coronavirus, que recuperin la salut, retrobin els seus i donin gràcies a Déu.

Fem ara un silenci, habitat per la pregària interior i diguem el Pare nostre, l’Ave Maria i el Glòria. S’afegeix la pregària del papa Francesc.

Pregària del Papa Francesc:

Oh Maria, Vós resplendiu sempre en el nostre camí com a signe de salvació i d’esperança. Nosaltres ens encomanem a Vós, Salut dels malalts, que prop de la Creu vau ser associada al dolor de Jesús mantenint ferma la vostra fe.

Vós, Salvació de tots els pobles, sabeu de què tenim necessitat, i estem segurs que proveireu, perquè, com a Canà de Galilea, pugui retornar l’alegria i la festa després d’aquest moment de prova.

Ajudeu-nos, Mare del Diví Amor, a conformar-nos a la voluntat del Pare i a fer el que ens dirà Jesús, que ha pres sobre seu els nostres sofriments i ha carregat els nostres dolors per conduir-nos, a través de la Creu, a l’alegria de la Resurrecció.

i es clou amb aquest verset:

Sota el vostre mantell ens emparem, Santa Mare de Déu; escolteu les nostres pregàries  en tota necessitat i aparteu-nos sempre dels perills, Verge, gloriosa i beneïda.

Amén”.

Poden ampliar-ho:

A la Web de l’Arquebisbat per completar aquesta motivació i seguir la pregària completa. Accedint a: Cinquanta-sisè dia: Invoquem Santa Maria a La Prioral de Sant Pere, de Reus, en el Misteri de la seva Dormició

Es pot accedir a totes les invocacions que aquests dies us oferim.

“L’arxidiòcesi de Tarragona és profundament mariana”La Mare de Déu en la festa de la seva Nativitat, Patrona principal de l’Arxidiòcesi de Tarragona